Olen monta kertaa yllättänyt itseni käyttämässä puheessani tuiki tavallisia suomalaisia sananlaskuja. Nuorempana inhosin, kun äidilläni oli aina ja jokaiseen tilanteeseen juuri sopiva sananlasku. Mutta kuinka oikeassa ne lausahdukset olivatkaan! - Nyt omat lapsenikin ovat joutuneet kokemaan saman. :)

Sananlaskut ovat elävää kansanperinnettä, arkielämän kasvatuskeinoja ja kielen rikastuttajia. Muistan vanhoissa koulun lukukirjoissa olleen jokaisen opettavaisen sadun tai tarinan lopussa kursiivilla kirjoitetun aiheeseen sopivan sananlaskun. Opettaja tenttasi sitten lukemisen jälkeen, tuliko se ymmärretyksi.

Enpä tiedä montakaan sananlaskua, joka ei pitäisi paikkaansa. Perinteiset sananlaskut ovat siis arjessa koeteltuja totuuksia, jotka on puettu pelkistettyyn muotoonsa, joskus hauskallakin tavalla. - Maailmalle suurin elkein ja uhmaten lähtevälle nuorelle sanottiin: "Kyllä routa porsaan kotiin ajaa.". Takaisinhan ne porsaat useimmiten jossain vaiheessa tulevat, jos maailma onkin kylmä ja kolhii. - "Ei kannettu vesi kaivossa pysy." -sananlasku viittaa ohjeisiin ja opettamiseen. Jos asianomainen ei itse ota vastuuta, halua oppia ja opetella, turhaa on odottaa tulosta.

Lisää sananlaskuja löytyy tästä linkistä.