Lumi on jo peittänyt kukat laaksosessa ...

Marjapensaissa ja pihlajissa on nyt paljon marjoja. Tilhi- ja rastasparvet tyhjentävät innokkaina marjasatoa. Täällä Etelä-Suomessa on nyt tilhien joukossa myös harvinaisempiakin lintuja, nimittäin taviokuurnat ovat vaelluksella. Ihmettelimme viime viikolla lasten kanssa töyhdöttömiä tilhejä, mutta eipä ihan ensimmäiseksi tullut mieleen taviokuurnat. En ole tottunut näkemään niitä näillä seuduin.

Lintujen ruokintapaikallamme on näkynyt erilaisia tiaisia, viherpeippoja ja niiden seurassa oleva naaraspeippo, keltasirkkuja, mustarastaita, useita närhiä, käpytikkoja sekä tietenkin harakoita ja variksia. Varpushaukka käy ajoittain verottamassa osansa. Punarintaa ei onneksi ole enää näkynyt, toivottavasti se on muuttanut etelämmäksi. Tiklejäkään ei ole marraskuun jälkeen näkynyt. Olisipa kuitenkin hauska nähdä parinvuodentakainen pihavieraamme peltopyy; niitä on nähty useampiakin tänä syksynä aivan lähimaastossamme.

Lehtopöllö ääntelee iltamyöhäisellä, joten onkohan kevät tulossa piankin? :) - Tänä aamuna joku pöllö lensi autoni edestä matalalla tien yli, mutta koska oli vielä aivan pimeää ja se tuli eteen niin yllättäen, en tiedä, mikä pöllö oli kyseessä.

Jouluaikaan meillä katetaan linnuillekin runsaampi ja monipuolisempi ruokapöytä. Kuorittuja siemeniä, erilaisia pähkinöitä ja omenoita, talia ja ihraa on tarjolla, ja kauraa myös perinteisen lyhteen muodossa.