Kuuntelin tarkalla korvalla lasten lahjatoiveita. - Voi mahdoton, kun heillä olikin pitkiä toivelistoja. Yritin kertoa heille, etteivät he oikeasti tarvitse niin monia leikkikaluja, vaan vähemmälläkin pärjää. Johan he ovat ihan hukassa moisen tavaranpaljouden keskellä.

Tänään haluaisinkin muistuttaa, ettei ihminen (eikä muuten tonttukaan) tarvitse välttämättä aina uutta ja uutta. Korjaamalla tai tuunaamalla saa vanhastakin ikäänkuin uuden; niin vaatteista, huonekaluista kuin muistakin tavaroista. Olen tavannut monia ihmishenkilöitä, jotka kekseliäästi saavat jonkun tavaran jatkamaan elämäänsä uudessa muodossa tai ihan muussa käyttötarkoituksessa. Olen kuullut, että ennen vanhaan kuluneet vaatteet leikattiin matonkuteiksi, ja niistä kudottiin mattoja ja sänkypeittoja, jotka palvelivat vielä pitkään. Lumpuista ja puretun neuleen langoista saatiin tehtyä uusia neuleita ja kankaita.

Kirpputorit ovat nykyisin pullollaan vaatteita, joista voi luoda uutta. Tilkkutöitä ja poppanaa voi tehdä edullisesti ostamalla käytettyjä lakanoita, leveähelmaisia hameita yms. - Vain mielikuvitus on rajana, sanoo taitava Tonttumuorikin.

Kirpputoreilla näkyy olevan ihan hyvää tavaraa, joten kyllä sieltä saa hankittua joululahjojakin. Jotkut myyvät ihan uusia tavaroitaan, ja minusta tuntuu, että sellaisilla taitaa kyllä olla jo ihan liikaa kaikkea. On hyvä asia  laittaa ylimääräiset tavaransa kiertämään sellaisille, joilla on nille oikeasti käyttöä. Tutut roskiskuskien kanssa jutelleet tontut ovat kertoneet itkevänsä, kun kaatopaikalle viedään paljon käyttökelpoista tavaraa, vaikka ihmisillä olisi monia muitakin mahdollisuuksia kierrättää. 

Minun emäntäni on onneksi sellainen, että jos joku tavara menee roskiin, sillä ei todellakaan kukaan muukaan tekisi mitään. Olen huomannut, että hänelle jopa vähän naureskellaan siitä. - Taitaapa  siis  olla itsekin aika tonttu! Ymmärrän myös hyvin, ettei hän viihdy ostosparatiiseissa ja isoissa kaupoissa, vaan tarkkasilmäisenä etsiskelee löytöjä milloin mistäkin, vaikkapa tuttujensa nurkista. Käytetyllä esineellä on kuulemma tarina. No, tässä hushollissa saakin sitten kuulla monenlaisia tarinoita, koska huonekalut, astiat  ja suuri osa vaatteistakin on elänyt  "elämää"  jossain muualla ennen tänne tuloaan.

Täytyykin kuunnella tarkalla korvalla, jos vaikka kuulisin jonkun tarinan. 

 

Kuulumisiin

Ninni <): )