P

Piparkakut - Tänä jouluna huomasin, että edes taikina ei maistu, vaikka leivoinkin pipareita. Toivottavasti joku tulee syömään tuon kasan, jonka sain aikaiseksi. Tein piparit nyt valmistaikinasta, sillä en jaksanut ruveta väsäämään alusta asti itse, kun en tiedä kenelle ne edes kelpaavatkaan. - Marraskuussa kotikotona käydessäni tein siellä "pipareita" Herrasväenleivät -reseptillä, laittamalla tavallisen sokerin tilalle fariinisokeria. Niistä tulikin herkullisia vaaleanruskeita 'pikkutähtiä', jotka sopivat hyvin mausteallergisillekin.

pipparit.jpg

 

Posti - Sukulaiset ja ystävät asuvat kaukana, joten on kätevää lähettää postitse joulumuistamiset. Kävin toissapäivänä viemässä paketit postiin, eikä minkäänlaista ruuhkaa ollut. Kuulemma kuitenkin perjantai-iltana oli virkailijoilla mennyt ylitöiksi, sillä perjantai oli joulukorttien viimeinen postituspäivä kakkosluokan halvalla (?) hinnalla. - Ihmiset eivät lähetä enää niin paljon postipaketteja kuin ennen, sanoi postivirkailija. Arvelin, että syynä taitaa olla hinta ja kilpailevat yritykset. Viidellä eurolla kylläkin sai postittaa paketit Suomessa itsenäisyyspäivään asti, mutta ainakaan minä en ollut vielä siihen mennessä herännyt edes ajattelemaan joulupaketteja. :)  - Kaksi sisarustani saa kotipaikkakunnan kerran viikossa ilmestyvän paikallislehden postitse, joten itse asiassa posti siis huolehtii tonttuilustani koko vuoden ajan.

 

Punainen - Joulun yleisin perusväri on varmaankin punainen. Minulta ja tontuilta sitä löytyy piposta ja vaatetuksesta. Harmaan kanssa se sopii hyvin yhteen. Joulunpunaiset kynttilät luovat tunnelmaa, ja poltan niitä mielelläni ulkona tontunlyhdyssä toivottamassa 'hyvää joulua' ohikulkijoille. Kotimme sisustussävyinä jouluna ovat valkoinen ja kulta, punaista löytyy vain ehkä ripauksena jossakin.

 

Musiikkivihjeet:

Pieni rumpali - Kaija Koo

Joulu ikkunan takaa - Petri Laaksonen