glut.jpg

Viime viikonloppuna kokeilin leipoa elämäni ensimmäiset gluteenittomat sämpylät (kaksi eri versiota) ja nekin olivat ihan hyviä. Nyt tämä kolmas tänään tehty satsi on koostumukseltaan ja sitkoltaan jo ihan tavallisenoloinen.
Ohjeitahan en perinteisesti käytä, joten näppituntumalla mennään.
Nyt ei enää mausta pystynyt erottamaan, onko gluteeniton vaiko tavallinen sämpylä.

Yritän muistella mitä taikinaan sekoittelin.

Nämä sämpyläni ovat maidottomia, munattomia, gluteenittomia ja vegaanisia.

Laitoin ½ dl sokerijuurikaskuitua (hiutaleina) ja psylliumkuitua reilun ruokalusikallisen likoamaan 2 dl:aan lämmintä vettä. Lisäsin jonkun ajan kuluttua reilut pari desiä haaleaa
vettä, 1 tl suolaa ja yhden palahiivan, 2 tl No-Eggiä, sekä 1 tl ksantaania ja rusinoita vähän tai paljon oman maun mukaan. Puuhaarukalla voimakkaasti sekottaen lisäsin sitten tattarijauhoa noin desin ja gluteenitonta jauhoseosta sen verran, että taikina tuntuu hyvältä. Lopuksi sekoitin 2 rkl auringonkukkaöljyä, jotta taikina irtosi kulhosta.
Sitten vaan pellille möykkyjä kohoamaan, ja kohoamisen jälkeen paistumaan n. 200-210 C asteiseen uuniin 15-20 minuutiksi.
Tästä annoksesta tuli 12 ihananpehmeää sämpylää.