Innostuin pitkästä aikaa leipomaan. Omenoita riittää enemmän kuin tarve olisi, ja siksi tein pellillisen omenapiirakkaa. Siitä se sitten lähti. Tuli vuokaleipää, ja koska joulukin kolkuttelee 'muutaman viikon' päästä, tein valmiiksi jo piparitaikinaakin. - Nämä tämänpäivän leipomukset ovat gluteenittomia, maidottomia ja munattomia, ja lisäksi vegaanisia.
Laitanpa tähän nyt ohjeetkin, jotta niihin on helppo itsellänikin palata.
Omenapiirakka:
4 tl NoEggiä + 1 dl vettä vatkataan vaahdoksi
2½ dl sokeria
125 g sulat. kasvimargariinia
2½ dl soijamaitoa
2 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
2½ dl vaal. gluteenitonta jauhoseosta
1½ tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
Pinnalle omenaviipaleita + sokeria ja kanelia
Paistetaan 175 C n.30 min
Vuokaleipä
4 dl lämmintä (yli 42 C asteista) + 1 pussi kuivahiivaa
1 tl suolaa
2-3 rkl siirappia
3 - 5 rkl öljyä
1 tl ksantaania
4 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
3 dl tattarijauhoa
Taikina vaivataan kunnolla ja siirretään 1½ l leipävuokaan.
Pinnalle gluteenittomia kaurahiutaleita, kohotus vuoassa n 30 min.
Paistaminen 200 C 35-40 min
.
Piparitaikina:
150 g kasvimargariinia
1½ dl sokeria
½ dl siirappia
½ tl suolaa
1½ tl kanelia
2 tl pomeranssinkuorta
1 tl inkivääriä
½ tl neilikkaa
1 tl jauhettua kardemummaa
Kiehautetaan ja jäähdytetään.
Jäähtyneeseen mausteseokseen lisätään 1 tl NoEggiä + 1½ rkl vettä vatkattuna
Jauhoseos:
2 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
1 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
2½ dl tattarijauhoa
1tl soodaa
Taikinan annetaan levätä jääkaapissa ainakin yön yli. Voi myös pakastaa.
Piparit paistetaan 200 C uunissa pellillä n. 7 min
(Minusta piparitaikina on parempaa kuin paistetut piparit, joten taikinantekijän oikeudella maistelin taikinaa moneen otteeseen ennen sen kylmiöön laittamista) :D
Kommentit