Innostuin pitkästä aikaa leipomaan. Omenoita riittää enemmän kuin tarve olisi, ja siksi tein pellillisen omenapiirakkaa. Siitä se sitten lähti. Tuli vuokaleipää, ja koska joulukin kolkuttelee 'muutaman viikon' päästä, tein valmiiksi jo piparitaikinaakin. - Nämä tämänpäivän leipomukset ovat gluteenittomia, maidottomia ja munattomia, ja lisäksi vegaanisia.
Laitanpa tähän nyt ohjeetkin, jotta niihin on helppo itsellänikin palata.

omppupiirakka.jpg

Omenapiirakka:

4 tl NoEggiä +  1 dl vettä vatkataan vaahdoksi

2½ dl sokeria

125 g sulat. kasvimargariinia

2½ dl soijamaitoa

2 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta

2½ dl vaal. gluteenitonta jauhoseosta

1½ tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

 

Pinnalle omenaviipaleita + sokeria ja kanelia

Paistetaan 175 C  n.30 min

 

leip%C3%A4.jpg

Vuokaleipä

4 dl lämmintä  (yli 42 C asteista) + 1 pussi kuivahiivaa

1 tl suolaa

2-3 rkl siirappia

3 - 5 rkl öljyä

1 tl ksantaania

4 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta

3 dl tattarijauhoa

Taikina vaivataan kunnolla ja siirretään 1½ l leipävuokaan.

Pinnalle gluteenittomia kaurahiutaleita, kohotus vuoassa n 30 min.

Paistaminen 200 C  35-40 min

 

pipareihin.jpg.

Piparitaikina:

150 g kasvimargariinia

1½ dl sokeria

½ dl siirappia

½ tl suolaa

1½ tl kanelia

2 tl pomeranssinkuorta

1 tl inkivääriä

½ tl neilikkaa

1 tl jauhettua kardemummaa

Kiehautetaan ja jäähdytetään.

 

Jäähtyneeseen mausteseokseen lisätään 1 tl NoEggiä + 1½ rkl vettä vatkattuna

Jauhoseos:

2 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta

1 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta

2½ dl tattarijauhoa

1tl soodaa

Taikinan annetaan levätä jääkaapissa ainakin yön yli. Voi myös pakastaa.
Piparit paistetaan 200 C uunissa pellillä n. 7 min

(Minusta piparitaikina on parempaa kuin paistetut piparit, joten taikinantekijän oikeudella maistelin taikinaa moneen otteeseen ennen sen kylmiöön laittamista) :D