Nettikierroksilla huomaa, että monet viettävät vuoden mittaan erilaisia teemaviikkoja tai -kuukausia.
Minäkin ajattelin liittyä joukkoon, mutta tehdä silti omat versioni.

Tämän tammikuun ajan teen erilaisia herkkuruokia, joita muistan lapsuuteni ja nuoruuteni ajalta, eli 1950-60 luvuilta.

Huomasin, että tämä ruokakuukausi tulee nyt kotiruoan osalta erityisen edulliseksi, vaikka muutenkaan ei ruokalasku ole ollut kovin suuri. 

Kotona meillä oli aikoinaan iso perhe, joten ruokaa kului paljon, ja se pyrittiinkin tekemään mahdollisimman taloudellisesti. Äidillä ja isällä oli taikakädet, joten vaatimattomistakin aineksista he saivat aikaan todella herkullisia aterioita. Perunat kasvatettiin itse, ja kasvimaalta saatiin porkkanat, nauriit, sipulit, tillit ja persiljat. Marjat poimittiin metsistä ja jänkiltä. Meillä oli navetta, joten maitoa saatiin omista lehmistä, ja kermasta voita joko itse kirnuten tai meijerin kautta. Naapurissa oli kanoja, joten sieltä haettiin joskus munia. Kalaa ja riistaa pyydettiin lähistöltä, ja joskus ostettiin poronlihaa. Naudanlihaa sai silloin, kun karjaa teurastettiin.

Koulussa ruoka oli aluksi muutaman vuoden vain puuroja tai vellejä, ja kotoa tuotiin leipä sekä maito pullossa. Keskikoulussa oli sitten keittolassa jo vaihtelevampaa ruokaa; keittoja, laatikoita, lihakastikkeita ym.

---

Tämän oman retroruokakuukauteni aloitin makaroonivellillä. En saanut siihen ihan sitä samaa makua kuin äiti aikoinaan; liekö makaroonit nyt erilaisia. Mutta ... tuntuma oli kuitenkin 'Se oikea', kun pilkoin ´siihen vielä näkkileivänpalasia kuten lapsenakin teimme.

Toinen yritelmäni oli kaura-umma. Muistan, että se oli tosi nopea nälänviejä ja varsinainen herkku. Juomalasiin kauraryynejä ja sokeria, sitten päälle kaadetaan kylmää maitoa ja sekoitetaan. Oho, nytpä se ei oikein enää ollutkaan niin hyvää kuin muistelin.

 

helmipuuro.jpg

Eilen keitin Helmi-puuroa, eli perunaryynipuuroa. Isä osasi keittää mielestäni maailman parasta Helmipuuroa. Omaani sain kyllä nyt lopultakin aikalailla saman maun. Aikaisemmin olen tehnyt puuron kevytmaitoon tai soijamaitoon, mutta nyt tein sen punaiseen maitoon ja laitoin mukaan paljon voita. Siinä kai se salaisuus sitten oli? -  Kanelia ja sokeria päälle - ja avot. Oli herkkua!

Maisteluun tässä kuussa tulevat vielä ainakin maitopotut, maitokaali, porkkanavelli, leipävanukas, terveysvelli (luumu-kauravelli), pumpulipuuro (vehnäjauhopuuro), rössypotut, ohrarieska ja uunijuusto, jos vain jostain löydän ternimaitoa.