torstai, 17. helmikuu 2022

Sanahaaste: F, G, H ja I

viikottain%20pikkulogo.jpg

Ruusuperhosen sanahaasteeseen laitan nyt tässä vastaukseni useammalle sanalle samalla kertaa. 


FILTTERI

Suodatinta täytyy käyttää aika monessa asiassa.
Yön yli nukkumisessa on vissi viisaus, jotta edes sen verran ehtii pohtia hyviä ja huonoja puolia tärkeimpiä ratkaisuja tehdessään. Vaikka itse olenkin nopeiden ratkaisujen ihminen, yritän sentään malttaa odottaa seuraavaa aamua, ennen kuin päätän jonkun asian. Minulla yöunet ovat hyvänä apuna suodattamaan esille oleellisimmat asiat. Jo nuoruudessani huomasin osaavani käyttää unia hyödykseni ongelmatilanteissa. Aamulla monet asiat ovat siten saaneet selvät ratkaisut. 

Toinen hyvä keino pohtia asioita on käyttää siihen "parviälyä" eli ystävien arvosteluraatia. Siinäkin saa useampia näkökulmia suodattamaan keskeisimmät asiat päätöksenteon pohjaksi. 

 

GRAFFITI

Ihmisellä on luontainen tarve jättää jälkensä ympäristöönsä.

Nuorilla se tarve näkyy monesti seinämaalauksina näkyviin paikkoihin. Spraymaalauksia löytyykin hyvin erilaisista  paikoista sekä rakennuksissa, aidoissa, kallioiden kyljessä yms. 
Jotkut graffitit julistavat omaa sanomaansa, toiset taas on piirrelty vain piirtelemisen ilosta. Maalaustaidoissa on eroja, sllä graffiteissa on usein upeitakin teoksia. Harmi vain, kun ne "taideteokset" ovat useimmiten luvattomissa paikoissa. Onneksi joillakin paikkakunnilla on annettu nuorille mahdollisuuksia taiteilla myös ihan luvallisesti tiettyihin paikkoihin. Joskin kuulemma monet haluavat vain erityistä jännitystä,  ja yrittävät maalata teoksensa mahdollisimman julkisiin paikkoihin, mahdollisimman salaa. Näille häirikkömaalareille tulisikin asettaa rangaistukset, ja pakottaa heidät itse putsaamaan jälkensä. Graffittien poistaminen ei ole mikään pikkujuttu, eikä halpaakaan. 

Olen joskus pohtinut, onkohan näillä luvattomilla maalareilla ollut lapsena tarjolla liian vähän piirustuspaperia. Ehkä he eivät ole silloin saaneet purkaa tarpeeksi piirustusintoaan?   

 

HAIHTUA

Huolia meillä jokaisella on tarpeeksi, välillä liikaakin. 
Kuinka ne saisi haihtumaan?

Lapsella turvalliset aikuiset osaavat puhaltaa hänen huolensa pois, mutta aikuisen täytyy opetella oman suhtautumisensa  huoliinsa. Sanotaan, että tieto lisää tuskaa, ja niinhän se monesti onkin. Mutta riittävä tieto asioista voi toisaalta myös haihduttaa huolia, ainakin ne turhat huolet. 

Olet varmaan huomannut, että hyvän ystävän kainalossa huolet haihtuvat kuin itsestään.Turvallisuus luo ilmapiirin, jossa huolet asettuvat oikeisiin uomiinsa. Yksin ollessa, ja varsinkin yön pimeinä tunteina, mieltä painavat huolet paisuvat monesti vuorten kokoisiksi, mutta aamun valjettua ne ovat haihtuneet huomattavasti pienemmiksi. 

Toivottavasti jokainen löytää itselleen parhaat huolten haihduttajat!

 

IHMEELLINEN

Elämä itsessään on ihme. 
Siinä riittääkin meille jokaiselle ihmettelemistä koko elämän ajaksi. 

Lapsella on luontainen kyky ihmetellä. Kaikki uusi kiinnostaa ja innostaa. Oppiminen on vauhdikasta, ja uteliaisuus elämälle on silmiinpistävää. Ihan koko ympäröivä maailma on heille täynnä kiinnostuksen ja ihmettelyn kohteita.

Jossain vaiheessa elämää tuo ihmettelyn taito jostain syystä vähenee, tai ainakaan se ei ole enää niin näkyvää. Elämä tarjoaa kuitenkin meille jokaiselle ihmeellisyyksiä ihan joka päivä. Meidän tulee vain avata silmämme ja nähdä ne. 

keskiviikko, 19. tammikuu 2022

Sanahaaste: Elegantti

viikottain%20pikkulogo.jpg

Viikon sana: ELEGANTTI

Tämä sana tuo mieleen hienostuneen käyttäytymisen tai pukeutumisen.
Elegantti pukeutuminen on aikamoisen vierasta minulle, sillä haluan pukeutua mukavasti ja mahdollisimman rennosti, myös juhlissa. Onneksi niitä hyvin hienoja juhlia ei edes ole ollut, tai tiedossakaan.

Elegantista käytöksestä tulee mieleeni erään äidin ja lapsen keskustelu bussipysäkillä Kulosaaressa. He olivat menossa hienosti pukeutuneina sunnuntaivierailulle isovanhempien luokse. Poika oli ehkä noin 5-6 vuotias. Äiti sanoi pojalleen: "Muista sitten käyttäytyä elegantisti koko vierailun ajan!"  Toivottavasti pikkupoika ymmärsi asian.

- Osaankohan minä itsekään käyttäytyä aina elegantisti? Ainakin pidättäytymistä se vaatii, sillä minusta hienostelu on teennäistä. Hienotunteisuus on taas ihan eri asia, ja sitä luulen tähän ikään jo oppineeni. 

keskiviikko, 19. tammikuu 2022

Sanahaaste: Dollari

viikottain%20pikkulogo.jpg

C-sana jää välistä pois, ja nyt on vuorossa sana: DOLLARI

Eipä ole koskaan ollut kädessäni ainuttakaan dollarin seteliä. 

Ai niin, olenpas... leikkirahoja ja hupikaupasta ostamaani dollari-vessapaperia. :D 
Ne vessapaperit annoin lahjoiksi, ja vastaanottajat sanoivat, etteivät ne "rahat" edes kompostoituneet millään. Mutta tulipa kuitenkin pyyhittyä arvokkaasti. 

En tiedä suuntaakaan, missä kurssissa dollari tällä hetkellä liikkuu. Eipä ole ollut tarvettakaan. 



perjantai, 7. tammikuu 2022

Sanahaaste: Bikinit

viikottain%20pikkulogo.jpg

Jopas tuli sana!
Minulla ei ole juurikaan kosketuspintaa bikineihin, mutta eipä niissäkään olisi paljon kosketuspintaa minuun. :D
Meillä naisilla on usein tammikuussa kaikenlaisia uudenvuodenlupauksia liittyen kesäkuntoon pääsemiseksi. Mikä ihme se  bikinikunto on?  Kyllähän bikinit voi laittaa päälle kuka vain. Se missä niiden kanssa esiintyy, onkin sitten toinen juttu.  

Muistuu mieleen viiden-kuuden vuoden takainen juttu, jolloin kesä oli sateinen. Aurinkoinen päivä oli harvinaisuus, ja eräänä sellaisena päätin ottaa aurinkoa ja puin bikinit ylleni. Pääsin pihakeinuun mukavasti pötkölleni, ja kas kummaa, juuri silloin asteli läheisen naapuritalon katolle kolme miestä rakennuspuuhiin. Eipä todellakaan kestänyt kauaa, kun päätin hipsiä sisälle ja auringonpalvomiseni loppui siihen.

Vähissä vaatteissa esiintyminen julkisesti ei ole minun juttuni.  

lauantai, 1. tammikuu 2022

Sanahaaste: Akku

Viimevuotinen Ruusuperhosen sanahaaste jäi minulla loppuvuodesta kesken, mutta nytpä sitten aloitetaan uusi yritys.

viikottain%20pikkulogo.jpg

Viikon sana : AKKU

Akku on vekotin, jota täytyy välillä ladata, jotta siitä riittää virtaa. Ihmiseltäkin loppuu virta, jos ei muista välillä varata aikaa virkistäytymiseen. Omat parhaat keinoni ladata akkuani löytyvät luonnosta. Jokaikinen päivä tekee mieli pistäytyä edes hetkisen metsässä, jotta saa kerättyä sieltä voimaa. Koirulit meillä ovat onneksi samaa mieltä, ja koska täällä Riihikalliossa löytyy lähistöltä useita pikkuisia metsäkaistaleita, mutta myös yksi iso metsäalue (Ruotsinkylän metsä), on niistä jokapäiväinen luontoannos helppo käydä haukkaamassa. Liikkuminen luonnossa on ihan tutkimustenkin mukaan tervehdyttävää. Kunto nousee, verenpaine laskee ja stressitaso vähenee. 

En ole varsinainen puunhalaaja, mutta kyllä vankkaan puuhun nojatessa saa aivan erityistä energiaa. Oma voimapuuni on mänty. Täällä eteläisessä Suomessa katselen ihaillen erityisesti korkealle kurottautuvia mäntyjen latvoja, joiden välistä voi luoda katseen taivaalle. 

Aurinko on tärkein voimanlähde koko maapallollemme, ja todellakin se auttaa lataamaan energiaa myös ihmisen sieluun. Rakastan kevättä, jolloin auringonvalo lisääntyy vauhdilla, ja kesää, joka lämpöineen lataa akkujani kestämään edes jotenkuten tylsä ja kylmä talvenaika. :D

Enkä unohda mainita myöskään perheen ja ystävien merkitystä. Ystävyyden lämpö ja voima kantaa ihmisen vaikeidenkin elämänkarikoiden läpi.  

 

 

  • RSS/Atom-syöte

    RSS/Atom-syöte