aurinkoinen.jpg

Pihallamme lä'hes kaikki kasvit saavat rehottaa aikalailla siellä, missä vain haluavat kasvaa. Olen myös todennut, että luonto hoitaa kasvun paremmin kuin minä ikinä sen hoitaisin. Aikoinaan olen istutellut luonnonkasveja pihaamme, mutta mikä hauskinta, linnut ovat kuljettaneet vuosien varrella kasvamaan yhtä sun toista yllätystä. Niinpä ainakin  karviaismarjapensaat, koiso, suikeroalpi ja erilaiset pihaamme ilmestyneet maksaruohot ovat "tuontitavaraa". 

Olen kesällä aika paljon poissa kotoa, joten en halua rasittaa miestäni kukkien kastelulla yms., ja siksi istutustenkin tulee olla sellaisia, jotka hoituvat pääosin itsekseen. 

poimulehti.jpg

orvokit.jpg

Piharuukkuihin olenkin istutellut tänään orvokkien seuraksi pihanurmelta keräämiäni taimia. Nyt yhdessä ruukussa rosmariinin seurana kasvamassa poimulehteä ja valkoisten orvokkien kanssa päivänkakkaraa. Sisäpihan ruukuissa on tuloillaan maksaruohoja viimevuotisista siementäneenä, ja yhdessä ruukussa näkyy itäneen yllätys; ilmeisesti joku herneen sukuinen kasvi. 

Nokkosta löytyy kiitettävästi monestakin kohdasta pihaa. Sen korjaan erittäin mielelläni hyötykäyttöön eli ruoaksi, ja juuri nyt niistä saakin ensimmäiset maukkaat versot keittoon tai muhennoksiin. Vuohenputkea pukkaa paljon myös, mutta sen makuun en ole mieltynyt. Viimeistään kukinnan alettua, osin aiemminkin, vuohenputken kohtalo on joutua kompostoriin.

Juuri nyt kukassa ovat voikukkien, lemmikkien ja kevätkaihonkukkien lisäksi rönsyleikikit, aho- ja pelto-orvokit, sekä pihatähtimöt. Valkoisin kukin verhotut tuomi, isotuomipihlaja ja pilvikirsikka ovat kauneimmillaan, ja ihan pian omenapuutkin pääsevät täyteen kukoistukseensa. Pihlajat, syreenit ja alppiruusut ovat vielä nupuilla.

Kesä alkaa nyt olla ihanimmillaan, ja kutsuu viettämään leppoisaa aikaa ulkosalla. Suuritöisimmät kevätpuuhat (haravointi, lannoitus, oksien leikkaukset ja haketus ) on tehty, ja mikä parasta nyt saa nauttia kesän väreistä, tuoksuista ja linnunlaulusta,  sekä toivottavasti lempeistä kesätuulista ja auringostakin.