1968997.jpg

Minulla on tapana silloin tällöin tarjota lapsille ulkoiluhetkiä, jolloin pidän varaston oven suljettuna, jotta lasten mielikuvitus saisi tehdä "työtä". Leikkikaluttomana ulkoiluhetkenäkään kukaan ei valita - ainakaan tosissaan - ettei löytäisi mitään tekemistä.

Nykyajan lapsikin osaa leikkiä ilman varsinaisia leikkikaluja ja löytää välineet leikkinsä, kunhan hänelle antaa siihen mahdollisuuden.Rajaton mielikuvitus siivittää lapsen touhuja. Käpylehmät ja -lampaat voivat olla jo menneiden sukupolvien leikkejä, mutta kyllä kävyillä, kivillä ja oksilla saa aikaiseksi nykyajan elementteihinkin liittyviä leikkikokonaisuuksia. Yllä olevassa kuvassa on siitä loistava esimerkki. - Pojat rakensivat hiekkalaatikkoon sähkölinjan ja rakennuksia päiväkodin pihalta löytyneistä jutuista. Edes lapiota ei rakentamiseen käytetty. Haravasta katkenneet piikit saivat uuden "elämän" sähköpylväinä.

Liian valmiit leikkikalut rajoittavat lapsen omaa mielikuvitusta. Huomaan lasten leikkivän paljon kauemmin leluilla, jotka ovat yksinkertaisia ja antavat tilaa heille itselleen. Kovin kauaa ei leikissä pysy nukke, joka huutelee englanninkielisiä lauseita tai robotti, joka toimii tylsän mekaanisesti aina samalla kaavalla. Sen sijaan itserakennetuilla jutuilla leikki saattaa jatkua useita päiviä peräkkäin muuntuen ja kehittyen.