ovikranssi.jpg

Joka vuosi heti joulukuun alussa ensimmäinen joulupuuhamme on tehdä ulko-oveen kranssi. Tänä vuonna siitä tuli havukranssi, jossa on villiviininoksista kierretyssä pohjassa pihalta leikattuja kuusen, marjakuusen ja katajan oksia, lisänä kukkakimpusta löytyneitä puksipuun oksia. Rusettina viinipunaista silkkinauhaa ja pitsirusetti. Yksinkertainen se on, mutta kaunis, ja vihreähän on joulun väri.

Tänään teemme toisen kranssin samoista materiaaleista kitokseksi kauratoimituksen tuoneelle tontulle. Kranssipohja on jo kiedottuna, ja oksat odottelevat ulkoilmassa terassilla. Jostakin kaapin kätköistä löytynee vielä rusettiin pitsiä ja silkkinauhaakin. 

Mukavasti varsinkin nuo marjakuuset tuuhettuvat, kun joka joulu katkaisemme niistä oksia, sekä kransseihin että piharuukkuihin. Enää ei pihaltamme löydy mäntyjä, eikä siis niiden oksiakaan, mutta männynoksat olisivat tosi kauniita piharuukuissa läpi talven. Ne eivät olisi niin jouluisiakaan kuin kuusenoksat, mutta nyt ei lähistöllä ole kaadettuja mäntyjä, joista saisi tai voisi käydä keräämässä oksia. Männynoksat sopisivat myös hyvin kransseihin, ja erityisen kauniita olisivat nimenomaan käpyoksat.

Tänä jouluna ovikranssit ovat kuulemma muotia. Millaisista materiaaleista te muut teette ovikranssit ulko-oveen, vai ostatteko valmiina?