Toivottavasti tämän päivän luukku tulee ymmärretyksi, vaikka me tontut kirjoitamme nyt sen isoimman tontun omalla murteella.

Kuva on eiliseltä - vuoden lyhimmän päivän keskipäivän hetki - kaamosaikaa

keskip%C3%A4iv%C3%A4.jpg

Pikkutontut kummastelevat, ko täälä päässä Suomea puhuthan ihan erilälaila ko sielä Tuusulassa, jossa met asustamma. Isoin tonttu ossaa praatia ihan samalalaila ko nämät ihmiset täälä. Son lapsena asunu täälä, ja nimenomhan tässä talossa, jossa met nyt vietämä joulua.

Tämän perän joulhun kuuluu lumi ja pakkaset. Nykki on lunta melkhein metri, ja pakkastaki on rohki tarpheksi. - Onkhan täälä koskhan ollu "mustaa joulua"?

Perintheiset jouluhommat non tääläki.  Aattona ruukathan herätä melko aikasten. Kinkku paistuu uunissa koko yön ja sitä pääsee maistamhan aamusen puuron kansa. Kuusi tuohan pirthin aamula, mutta se koristelhan vasta iltapuolella päivää, saunan jälkhen. Ratiosta tai televisiosta seurathan Joulurauhan julistusta. - Ruoat on varmhan melkhein samoja ko muualaki, paitti kinkun tilala on saattaa olla poronpaisti tai vaikka mettopaisti. Laatikot kuuluu tehhä lantusta ja porkkanoista, ja puikulapottuja, suolalohta ja rosollia on varmasti kans pöyässä. Hilloja, kermavahtoa ja äitin tekemää luumukreemiä on pakko saaha kans. Jouluruoka saapi olla koko yön esilä, ja jokhainen saapi syyä omhan tahthiinsa; soppii syyä vaikka keskelä yötä.

Jouluna ei sitte pietä mithän hoppua, eikä tartte rukattaa minnekhän. Tontut ja joulupukki on vishin ainoat hoppuset ny. Joulupukkiakhan ei täälä tartte pölätä, ko ei se tänne ees joua. Aattoiltana aukasthan suklaakonvehtirasiat, luethan kirjoja, kattothan telkkaria tai kuunnelhan ratiota; elikkä ihan vaan olhan. Nukkumhanki menhän vasta sitte, ko alkaa väsyttämhän. Kuusessa saa olla valot päälä koko yön.

Joulupäivän aamuna äiti taitaa olla ainoa, joka herrää aikasin; kuuntelemhan joulukirkkoa ratiosta. Joulupäivän aamukahvin kansa on täälä aina joulutorttuja ja piparkakkoja. Joulupäivä onki sitte tosi hiljanen ja rauhalinen kotipäivä, ja sen saapi viettää vaikka pyjamassa. Aikanhan meijän lapsenaki piti jaksaa olla teuhaamatta.

Joulu on rauhottumisen aika.