X  

X-mas  - Christmas -sanan vakiintunut lyhenne englanninkielessä

xmas_decorations.jpg (Kuva lainattu netistä)

 

Y

 

Yksinäisyys - Tunne, joka on valitettavasti liian monen ihmisen joulussa mukana. Jokainen osaltaan voi olla sitä lieventämässä lähipiirissään, kun vain pitää silmät auki huomatakseen asian. Erilaiset yhteisöt järjestävät jouluruokailua, jouluisia tapahtumia, keräyksiä, yms., ja niitäkin auttaakseen voi esim. lahjoittaa rahaa, ruokaa, apuaan ...

                     Joulu ensimmäinen - Kari Tapio

 

Ystävät - Ystäviä muistetaan erityisesti jouluaikaan korteilla, lahjoilla, puhelinsoitoilla, kyläänkutsuilla tai vierailuilla. Nykyajan keinoja on muistaa ystäviä ja tuttuja myös sosiaalisen median kautta. Somen kautta on nopeaa viestitellä puolin ja toisin, jopa halata, tosin vain virtuaalisesti.

Poismenneitä ystäviä muistetaan käymällä viemässä kynttilä haudalle.

 

Yö  - Jouluyönä meillä saavat sähkökynttilät valaista ikkunoilla läpi yön. Illalla menee yleensä myöhään, ja ehkä valvommekin lähes aamuun. Joskus lähdemme joulukirkkoon myöhään aattoiltana tai sitten aikaisin jouluaamuna. Ruokaa on tarjolla koko ajan, ja kukin saa syödä mielensä mukaan yölläkin.

Jouluyössä on jotain sadunomaista taikaa. Aika pysähtyy, ja on aika hiljentyä. :)

Lapsuudesta muistan, että kynttilät (sähkökynttilät) saivat palaa kuusessa läpi jouluyön. Se oli niin ihanan tunnelmallista! Äiti jätti myös navettaan valot palamaan yöksi, että lehmilläkin olisi erityistä tunnelmaa jouluyönä.

keittionikkunaa.jpg

 

Musiikkilinkit:

Jouluyönä - Ylioppilaskunnan laulajat

Jouluyö, juhlayö - Jaakko Ryhänen