Ulkona myrskyää. Sähköt vilkkuivat tunti sitten niin paljon, että oli pakko sytyttää varalle kynttilöitä valaisemaan. Onneksi ei kuitenkaan tullut sähkökatkosta, ainakaan vielä. Ilmeisesti myös ukkonen jyrisi, vaikka peltikaton kolinassa ei sitä voinut kuulla.

Kävin koiran kanssa lenkillä, mutta ei koirakaan tällaisella koiranilmalla  halunnut lenkkeillä. - Puut taipuivat tuulenpuuskissa ja pilvet kiitivät taivaalla ropsauttaen niskaan muutamat pisarat aika ajoin. Kuu mollotti taivaalla pilvien välistä.  Katuvalot paloivat taas, mutta aikaisemmin illalla ne olivat sammuksissa jonkun aikaa.

2034864.jpg

Eilinen ja tämänaamuinen nettikatkos pani miettimään omaa ja koko yhteiskunnan tietoliikenneriippuvuutta. Tänä iltana mietin sähköriippuvuutta. Miten tärkeää sähkö on kaiken kaikkiaan? Kuinka tottuneita me olemmekaan sen saannin luotettavuuteen! Mitä jos sitä ei tulisikaan töpseleihimme? Kuinka moni varautuu tällaisiin tilanteisiin ja miten?

Talossamme on varaava takka ja leivinuuni, joten lämmitys ja ruoanvalmistus sujuu siltä osin. Ruoan säilytys onkin sitten toinen asia. Arkkupakastimessa ruoat säilyvät pitempään kylminä, ja pakastin on täynnä monipuolista ruokaa. Kuivamuonaakin näyttää kaapit pursuavan. Ruokaa siis riittäisi muutamiksi päiviksi isommallekin joukolle. Pienimuotoinen vedenlämmitys sujuisi kaasukeittimellä. Mutta eihän hanoistakaan tulisi vettä, jos vedenpumppaamossakin olisi sähkökatkos. Sadevesitynnyrit ovat meillä käytössä keväästä syksyyn - ja vielä nytkin, kun ei ole ollut liiemmin pakkasia, mutta juomavetenä sitä ei voi käyttää. Varallahan kyllä voisi pitää aina muutaman litran vettä kannuissa ja pulloissa, mikäli vedentulo olisi uhattuna. Vaatteita nykyihmisillä on niin paljon, että puhtaista vaihtovaatteista ei tule pulaa pitkiin aikoihin. Taskulamppuja ja kynttilöitä voi käyttää valaistukseen. Kynttilävarastomme ainakin olisi riittävä, sillä pyhistä suunnitelmistani huolimatta en yhtenäkään vuonna jouluun mennessä ole ehtinyt polttaa varastoa tyhjäksi, kun aina tulee uusia tilalle. Radioon tulisi varata pattereita, jotta ei tarvitsisi olla täysin uutispimennossa.

No niin... aina silloin tällöinhän olisi hyvä päivittää oma valmiussuunnitelma, kaiken varalta. Ja hyvä on myös tietää, että ei ihan heti pulaan joutuisi. Suomessa nykyaikana on, ehkä liiaksikin, tuudittauduttu siihen, että kaikki toimii ja aina. Hyvinhän yleisesti ottaen on toiminutkin, mutta... kukapa tietää kuitenkaan, milloin esim. netti- ja sähkökatkokset yms. sekoittavat vakiokuviot totaalisesti.Onneksi yhteiskunta on tehnyt omat valmiussuunnitelmansa ja varmistaa niiden toteuttamisen jollakin aikataululla, mutta oma tietoisuus ja varautuminen lienee silti myös viisasta.