Kotikuntamme työntekijät laskevat helmikuussa "hikihelmensä", eli liikunnan parissa viettämänsä ajan. Leikkimielisesti helmien määrästä myös kisaillaan. Jokaisesta puolen tunnin mittaisesta liikunnasta saa yhden helmen, tunnista siis jo kaksi. Flunssanpoikanen verotti omaa saldoani, mutta pikkukoirulimme pitää kyllä huolen, että jonkun verran helmiä kerätään puolikuntoisenakin. Minulle kertyi yhteensä 56 helmeä; huonolla matikkapäällä laskettuna keskimäärin kaksi päivässä.

Liikuntani on arkiliikuntaa, pääasiassa kävelyä, joka tuntuu mielekkäimmältä ja mieluisammalta. Hiihto olisi seuraavaksi mieluisinta, mutta en ole viitsinyt hankkia suksia itselleni lainkaan, koska täällä Etelä-Suomessa talvet ovat yleensä lyhyitä ja vähälumisia. Juoksut, hölkät ja uinti eivät ole minua varten. Kuntosalihikoilua en myöskään koe omakseni. Bodaan kyllä mielelläni - arkisesti työn parissa, elävien punttien kanssa. ;)
 
Minulle, kuten kai useimmille yli viisikymppisille, riittää "kuntosaleiksi" pääsymaksuttomat kävelytiet ja jalkakäytävät. Kunnolla hiekoitetut tiet mahdollistavat turvallisen liikkumisen talvikeleilläkin. Kunhan sitä hiekkaa vain kylvettäisiin!  Peilikirkkaat jäätiköt karkottavat ihmiset ulkoliikunnan parista. Joskus toivoisi, että aurat jättäisivät auraamatta edes kevyen liikenteen väylän toisen puolen, kun kerran sileällä terällä aurattuun jäärataan ei voi samalla levittää hiekkaa. Lumi tallautuisi silloin jalkojen alla "vanhan ajan malliin" poluksi, jossa voisi pysyä pystyssäkin. Muutama vuosi sitten niin tehtiinkin, mutta minne se tapa unohtui?
 
Ihminen on luotu liikkumaan. Liikunta on hyvä lääke moniin sairauksiin, mutta parastahan olisi pitää itsensä kunnossa ja ehkäistä sairauksia eli "terveysliikkua". Mukavassa seurassa pitempikin matka taittuu rattoisasti; joten: otetaan lapset ja pyydetään vaikkapa yksinäinen naapurin mummo tai pappa seuraksi. Minusta on ihanaa nähdä perheitä lapsineen ulkona, liikkumassa - sillä liian monilla viikonloput kuluvat sisällä oleillen, telkkarin tai tietokoneen parissa.
 
Kevätauringon valoja lämpö houkuttelee ylös, ulos ja lenkille. Mars matkaan siis, hikihelmiä laskien tai laskematta! Meillä on vielä onneksi paljon luontoa ympärillämme, ja liikuntamahdollisuuksia varmasti jokaiseen makuun.