viikottain%20pikkulogo.jpg

Ruusuperhosen sanahaasteeseen laitan nyt tässä vastaukseni useammalle sanalle samalla kertaa. 


FILTTERI

Suodatinta täytyy käyttää aika monessa asiassa.
Yön yli nukkumisessa on vissi viisaus, jotta edes sen verran ehtii pohtia hyviä ja huonoja puolia tärkeimpiä ratkaisuja tehdessään. Vaikka itse olenkin nopeiden ratkaisujen ihminen, yritän sentään malttaa odottaa seuraavaa aamua, ennen kuin päätän jonkun asian. Minulla yöunet ovat hyvänä apuna suodattamaan esille oleellisimmat asiat. Jo nuoruudessani huomasin osaavani käyttää unia hyödykseni ongelmatilanteissa. Aamulla monet asiat ovat siten saaneet selvät ratkaisut. 

Toinen hyvä keino pohtia asioita on käyttää siihen "parviälyä" eli ystävien arvosteluraatia. Siinäkin saa useampia näkökulmia suodattamaan keskeisimmät asiat päätöksenteon pohjaksi. 

 

GRAFFITI

Ihmisellä on luontainen tarve jättää jälkensä ympäristöönsä.

Nuorilla se tarve näkyy monesti seinämaalauksina näkyviin paikkoihin. Spraymaalauksia löytyykin hyvin erilaisista  paikoista sekä rakennuksissa, aidoissa, kallioiden kyljessä yms. 
Jotkut graffitit julistavat omaa sanomaansa, toiset taas on piirrelty vain piirtelemisen ilosta. Maalaustaidoissa on eroja, sllä graffiteissa on usein upeitakin teoksia. Harmi vain, kun ne "taideteokset" ovat useimmiten luvattomissa paikoissa. Onneksi joillakin paikkakunnilla on annettu nuorille mahdollisuuksia taiteilla myös ihan luvallisesti tiettyihin paikkoihin. Joskin kuulemma monet haluavat vain erityistä jännitystä,  ja yrittävät maalata teoksensa mahdollisimman julkisiin paikkoihin, mahdollisimman salaa. Näille häirikkömaalareille tulisikin asettaa rangaistukset, ja pakottaa heidät itse putsaamaan jälkensä. Graffittien poistaminen ei ole mikään pikkujuttu, eikä halpaakaan. 

Olen joskus pohtinut, onkohan näillä luvattomilla maalareilla ollut lapsena tarjolla liian vähän piirustuspaperia. Ehkä he eivät ole silloin saaneet purkaa tarpeeksi piirustusintoaan?   

 

HAIHTUA

Huolia meillä jokaisella on tarpeeksi, välillä liikaakin. 
Kuinka ne saisi haihtumaan?

Lapsella turvalliset aikuiset osaavat puhaltaa hänen huolensa pois, mutta aikuisen täytyy opetella oman suhtautumisensa  huoliinsa. Sanotaan, että tieto lisää tuskaa, ja niinhän se monesti onkin. Mutta riittävä tieto asioista voi toisaalta myös haihduttaa huolia, ainakin ne turhat huolet. 

Olet varmaan huomannut, että hyvän ystävän kainalossa huolet haihtuvat kuin itsestään.Turvallisuus luo ilmapiirin, jossa huolet asettuvat oikeisiin uomiinsa. Yksin ollessa, ja varsinkin yön pimeinä tunteina, mieltä painavat huolet paisuvat monesti vuorten kokoisiksi, mutta aamun valjettua ne ovat haihtuneet huomattavasti pienemmiksi. 

Toivottavasti jokainen löytää itselleen parhaat huolten haihduttajat!

 

IHMEELLINEN

Elämä itsessään on ihme. 
Siinä riittääkin meille jokaiselle ihmettelemistä koko elämän ajaksi. 

Lapsella on luontainen kyky ihmetellä. Kaikki uusi kiinnostaa ja innostaa. Oppiminen on vauhdikasta, ja uteliaisuus elämälle on silmiinpistävää. Ihan koko ympäröivä maailma on heille täynnä kiinnostuksen ja ihmettelyn kohteita.

Jossain vaiheessa elämää tuo ihmettelyn taito jostain syystä vähenee, tai ainakaan se ei ole enää niin näkyvää. Elämä tarjoaa kuitenkin meille jokaiselle ihmeellisyyksiä ihan joka päivä. Meidän tulee vain avata silmämme ja nähdä ne.