viikottain%20pikkulogo.jpg

Viikon sana : LAADUKAS
 

Arviointi alkaa olla käytäntönä nykyisin melkein alalla kuin alalla. Laatuahan sen olla pitää, on sitten kyseessä vaatteet, koneet, elintarvikkeet, rakennukset, ja myös kaikki muutkin tuotokset; työ mukaanlukien. Kunpa laatua löytyisikin! Valitettavasti vaan moni kakku on kaunis päältä, mutta silkkoa sisältä. Laatutuotteet maksavat enemmän kuin halpiskrääsä, mutta hintakaan ei aina takaa laatua. Siksipä ostoksillakin saattaa joutua opiskelemaan 'kantapääopistossa' hutihankintoja tehtyään. 

Äitimme sanoi meille usein, että on joskus parempi jättää tekemättä kokonaan, jos ei edes aio tehdä kunnolla. Kotona meillä isossa perheessä lapsilla oli omat työvuorot. Lattioita lakaistessa teki monta kertaa mieli fuskata ja lakaista roskat vain mattojen alle. Mutta ... ainahan siitä jäi kiinni, kun pikkusisarukset konttasivat lattialla ja levittivät roskat uudestaan lattialle.

Erityisen nopeaa, tarkkaa ja laadukasta siivousta meillä syntyi silloin, kun kuulimme Sirkka-tätimme tulevan kylään. Hän on kotitalousopettaja, ja toki me kuvittelimme ja pelkäsimme hänen tulevan syynäämään erityisesti kotimme siivoustasoa. :D :D  - Aikamoinen teho ja auktoriteetti hänellä meihin oli; opimmepa katsomaan kotia vieraan silmin, ja siivoamaan kunnolla. 

Työ tekijäänsä opettaa, kun syntyessään ei kukaan ole mestari. Tuotannon koneistus ja robotit edesauttavat laadunkehitystä, kun ne tekevät juuri sen ja sellaista tulosta, millaista niiltä odotetaankin. Ostaessani vaatteita, tai vaikka huonekaluja ja astioita, haluan nähdä niissä yksilöllisen kädenjäljen. Laadukas käsityö on oma arviointikriteerini noiden tuotteiden hankinnassa. Kodinkoneet ja autot sitten saavat mielihyvin olla robottien aikaansaannosta.