(Kuvaton postaus)

Eilen aamupäivällä lähdin bussilla viettämään Helsinkipäivää. Minusta on mukavaa olla suunnittelematta mitään etukäteen, ja vaan kuljeskella ja katsella. Kyllä nuo jalat jonnekin vievät kuitenkin.

Jouduin vaihteeksi taas odottelemaan bussia parisenkymmentä minuuttia, ja siinä oli aikaa tarkkailla ohikiitäviä autoletkoja. Helsinkiinpäin oli vilkas liikenne. Laskin siinä huvikseni, montako kulkijaa autoissa oli. Pääasiassa ajeltiin yksinään, ja tulokseksi sainkin, että vain noin joka 40. autossa oli yksi tai useampi matkustaja. Minusta tuo kertoo tilanteesta, että joukkoliikenne/ kimppakyydit yms. ei toimi. - No, eihän se meillä toimikaan; ja samanlainen asiaintila taitaa olla muuallakin Suomessa kaupunkien ulkopuolella. Varmaan moni vähentäisi autonkäyttöään reippaastikin, jos muulla tavoin pääsisi paikasta A paikkaan B.

Helsingissä oli tihkusadetta, mutta se ei tahtia haitannut, olihan minulla sateenvarjo mukanani. Raaka tuuli mereltä sensijaan sai sään tuntumaan vilpoisammalta kuin se muuten olisi ollut. Keskustassa on kuitenkin suhteellisen helppoa välttää ulkonakävelyä, sillä liiketalojen läpi pääsee käytäviä pitkin ja maanalaiset katukäytävät kulkevat ristiin rastiin paikasta toiseen. Päätin kuitenkin kuljeskella katutasolla.

Lähes jokaisessa kadunkulmassa istuskeli kerjäläinen helisyttelemässä mukiaan. Aleksanterinkadulla sensijaan kaksi nuorta kerjäläisnaista liikuskeli vilkkaasti ohikulkevien ihmisten keskellä, jopa tuuppien. Itse en takuulla antaisi latin latia tuollaisille röyhkeille, mutta muutenkaan ei tee mieli avustaa heitä. Kuitenkin monet antavat rahaa, ja käyvät näköjään nostamassa rahaa heille automaatista, kerjäläisen seuratessa mukana. Tuskin nämä kerjäläiset itse niistä rahoista hyötyvät, sillä aika ajoin miespuolinen henkilö kävi tyhjentämässä heidän mukit. Minun teki mieli lähteä perään katsomaan kuinka hienolla Audilla tai Bemarilla ko. tyyppi ajelee, mutta ajatuksen tasolle suunnitelmani turvallisuussyistä jäi.

Löysin reissullani kaksi kivaa kahvilaa, joihin suunnistan seuraavallakin kerralla. Kahvilakulttuuri kaupungissa on selvästi monipuolistunut, ja se on plussaa. Minulle kaupunkihuvituksina riittää nimenomaan kahviloissa istuskelu, ja kesäisin puistoissa kävely.  - Poikkesin ohikulkiessani kahdessa kauppakeskuksessakin; Kluuvissa ja uudistuneessa City Centerissä, joissa en ennen ole käynyt. Ne molemmat olivat todella viihtyisiä ja tunnelmaltaan rauhallisia. Niissä ei pauhannut musiikki, eikä muutenkaan ollut levotonta.

Kotiin paluu oli pahimpaan ruuhka-aikaan, ja siksi matka kestikin tavallista pitempään. Kotona olikin sitten mukava keittää teetä ja nauttia ainoasta ostoksestani, herkkuleivästä. Olen hyvin tyytyväinen, että osasin välttyä heräteostoksilta, vaikka houkutuksia toki olisi ollut pilvin pimein.