Teen työtäni paikassa, jossa toimii paljon lapsia yhdessä. On mielenkiintoista seurata, miten lapset ryhmäytyvät ja etsien löytävät paikkansa yhteisössään. Kaaosmaisuuden välttämiseksi, jokaisen lapsen mukaanpääsemiseksi  ja turvallisuuden takaamiseksi aikuisen tuki toki on siinä prosessissa erittäin tärkeää. Kenenkään ei tulisi tuntea itseänsä ulkopuoliseksi.

autot.jpg


Viime aikoina on ollut ilo huomata ryhmämme yhteistyökykyjen lisääntyminen, ja se ilmenee yhteisissä projekteissa, jotka kumpuavat lapsilta itseltään. Viime viikolla meidät ryhmän  aikuiset kutsuttiin yllättäen teatteriin. Toisessa ryhmähuoneessamme lapset olivat aivan spontaanisti rakentaneet teatterin esiintymislavoineen ja istuimineen sekä "HILJAA" -lappuineen. Saimme nähdä esityksen Öljynporauslautan taistelusta myrskyisellä merellä. Porauslautta oli iso legorakennelma, jota oli tehty hartaudella ja yhdessä ainakin viikon ajan. Jokaisella oli oma roolinsa ja itsekeksimänsä vuorosanat. Esityksessä oli kaksi väliaikaakin.

Ulkoleikeissä Poliisi ja rosvot -leikin suosio on poikavaltaisessa ryhmässämme vaihtunut mm. halileikkeihin ja Peiliin. Iso tietyömaaleikki on kestänyt pihalla  syksystä tähän päivään saakka. Työmaalla on isopomo ja varapomo, sekä joukko työmiehiä. Jos joku pojista on poissa päiväkodista, varapomo hoitaa sillä aikaa työnjohdon. - Yhtenä päivänä kysyin, eivätkö he vietä lomaa muutoin kuin viikonloput; ja vastaus oli, etteivät he jouda kun on niin paljon työtä. Kysyin samalla, milloin heillä on palkkapäivä, mutta sitä ei ole ja palkkaa ei kuulemma tarvita. Kuitenkin he sanovat maksavansa veroja. :D   Tänään muuten työmiehet antoivat pomoille paperilla omat kännykkänumeronsa, jotta pomo voi soittaa, jos tulee asiaa. (Numerot ja niiden kirjoitus on hallussa jo). Kännykkänumerot ovat toki kuvitteellisia, sillä kännykätkin ovat pahvista itse tehtyjä.


Lasten leikkien seuraaminen on antoisaa, ja sitä kautta saan työniloa itsekin.
Eskarissamme leikki on pääosassa, ja oppinen tapahtuu leikin kautta.  Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka paljon lapset leikkivät kodeissaan - vai kuluuko ilta- ja viikonloppuaika pääosin ruudun ääressä.