Keski-Uudenmaan blogeihin kuuluva Villa Kotiranta laittoi kivan haasteen, johon minäkin päätin vastata.

valo.jpg

1. Mistä aloitin ja mitä odotin?

Monet vuodet luin aluksi toisten blogeja, ja pääsin siten sisälle blogimaailmaan. Pikkuhiljaa itseänikin alkoi blogistania houkutella, sillä vuosia olin päivittänyt kotisivujani, mutta en kokenut siinä samanlaista yhteisöllisyyttä kuin blogien maailmassa. Aloitin lopulta v. 2007 oman blogini, ja aluksi mietin, tuleeko kukaan sitä lukemaan. Lisää lukijoita kuitenkin karttui, ja kaikkein helpoimmin erilaisten pikkuarpajaisten kautta, joita pidin tasatonnien täyttyessä kävijämäärälaskurissa. Muutaman vuoden päivitin rinnakkain sekä kotisivuja että tätä Matkani varrelta -blogiani. Kotisivuni vaipuivat vähitellen unholaan, ja blogiyhteisöni otti selvän voiton.

Omat kirjoitukseni ovat alusta alkaen käsittäneet kaikenlaisia aihealueita maan ja taivaan väliltä, pääosin kuitenkin oman elinpiirini puitteissa.Valokuvaus on yksi harrastukseni, ja sen tuotoksia on myös luontevaa jakaa juuri täällä.


2. Mikä on muuttunut matkan varrella?

Blogialustani on Vuodatus.net, jossa valitettavasti muutama vuosi sitten tapahtui ikävä tilttaus, ja toiminta oli pitkään keskeytyneenä. Silloin myös tietyltä pitkältä ajanjaksollta katosivat kaikki kuvat bittiavaruuteen. Alusta saatiin kuitenkin huipputyyppien työn tuloksena taas toimimaan, mutta sinä aikana hyvin moni bloggaajaystäväni oli ehtinyt lopettamaan blogikirjoittamisensa kokonaan, ja muutama vaihtoi blogialustansa, muuttamalla samalla myös bloginsa nimen. - Silloin minullakin oli risteystilanne, jossa punnitsin eri vaihtoehtoja. Päätin kuitenkin jatkaa, vaikka kävijämäärät olivat tauon takia pudonneet rutkasti. Ajattelin, että onhan tämä blogi samalla päiväkirjanomainen tarinani, vaikka lukisin sitä vain itse.

Facebookin kautta on nyttemmin löytynyt uutta lukijakuntaa, ja ainakin ystäväni odottavat kirjoituksiani. Kovin pitkiä bloggaustaukoja ei siis ilman pätevää ja perusteltua syytä ole hyvä pitää. KUBLO eli Keski-Uudenmaan blogiyhteisö, johon olen liittynyt, on tuonut uutta innostusta kirjoittamiseen. Tulevaisuudessa luulen KUBLOn merkityksen omassa kirjoittelussani vielä vahvistuvankin.  

3. Minkä voimin jaksan? Mikä inspiroi bloggaamisessa?

Ilonpilkahduksia blogikirjoittajalle ovat lukijoiden kommentit. Siitä tietää, että joku on käynyt kirjoituksia lukemassa.

Pidän kirjoittamisesta ja kuten aiemmin mainitsin, myös valokuvaamisesta. Haluan kehittyä niissä molemmissa. Aihealueita tässä elämässä riittää, joten välillä niistä on jopa runsaudenpula. Siksipä kirjoittamisinnostukseessaan ei tarvitse paljoakaan miettiä, mistä aiheista alkaa sanoja suoltamaan. Postaukset voi kätevästi ajastaa vaikkapa perättäisille päiville, jos niitä sattuu syntymään kerralla useampiakin.

Joulukalenteri on blogissani ehdoton; ollut jo 10 vuotta ja tänä vuonna se starttaa 11. kerran. - Tiedän monien muistavan blogini ainakin joulukalenterin merkeissä, ja silloin kävijälaskuri raksuttaakin ihan erilaisia lukemia kuin muulloin. Itsekin olen jouluihminen, joten innoissani suunnittelen kalenteria läpi vuoden.


4. Löytämäni bloggaamisen kääntöpuolet?

Minulla on ollut ilo saada pääosin mukavia kommentteja blogiini. Osittain se varmaan johtuu siitä, että yritän pitää blogikirjoitukseni suhteellisen neutraaleina, enkä halua provosoida. En ole ottanut liikaa paineita kirjoittamisen suhteen muutenkaan, joten tämä on mukava harrastus muiden mukana, enkä ole kokenut tätä koskaan millään tavalla työläänä.


Ainakaan toistaiseksi en ole kokenut tarpeelliseksi ottaa blogiani markkinointialustaksi. Yhteistyökuvioissa bloggaamisesta tulisi työ ja sen myötä velvoitteet, mutta minua ne eivät nyt koske. Luulen myös, etten hallitsisi kaikkia koukeroita, joita se toisi mukanaan. 


5. Miettimisen arvoiset kysymykseni jokaiselle bloggaamisen aloittamista harkitsevalle?

Jokaisen kannattaa bloggaamisessakin tehdä sitä, mikä itsestä hyvältä tuntuu. Kun itse on läsnä omana itsenään, myös lukijat arvostavat sitä. Aitouden erottaa helposti teennäisten juttujen seasta. Kun sydän on mukana kaikessa tekemisessä, blogikirjoituksissakin, tulos on tekijänsä näköinen.

Aloittavalta bloggaajalta kysyisinkin
- Mikä sinua motivoi kirjoittamaan blogia?

- Minkänäköinen olisi juuri sinun näköisesi blogi?

- - -

Lopuksi laitan linkin Hyvinkään kirjaston 6.10. Blogilauantain sisällöstä, jonka voi lukea täältä Rouva Sanan blogista:
http://www.rouvasana.com/2018/10/mita-olet-aina-halunnut-tietaa.html