H

Hyasintti kuuluu perinteisiin joulukukkiin. Voimakkaan tuoksunsa takia sitä ei oikein voi pitää sisätiloissa saamatta päänsärkyä.

hyasintti.jpg

 

Viime jouluaikaan keksin tehdä hyasintit sembramännyn kävyistä ja silkkipaperista. Idea oli niin hyvä, että se toteutettiin taas tänäkin vuonna päiväkotimme joulupajassa.
Ohje: Silkkipaperisykeröitä tökätään tikulla kävyn kaikkien suomujen väliin (liimaa ei tarvita), ja kukkakäpy istutetaan liimaamalla se paperilla täytettyyn ruukkuun. Lehdet leikataan vihreästä kartongista.

hyasintit.jpg

 

Herkut - Joulupöytään pyritään laittamaan monenlaiset herkut, niin suolaiset kuin makeatkin. Perinteisten laatikoiden, kinkun, poronpaistin ja rosollin lisäksi meillä on joulupöydässä erilaisia suolattuja kalaruokia, sienisalaattia ja toisen tyttäremme valmistama yllätysruoka. Viime jouluna yllätysruokana oli juustotäytteisiä taateleita'. - Jälkiruokana pitää joka joulu olla perinteinen luumukermahyytelö, mutta usein tytöt valmistavat vielä jotain muutakin.

Erikseen katettuna on sitten vielä koko jouluajan karkkipöytä. Siitä verotetaan herkkuja ihan fiiliksien mukaan, mutta tyhjenemään se ei pääse. Pidän kyllä ajoissa huolen, että varasto on riittävän suuri, jotta sen avulla päästään ainakin loppiaiseen asti.

joulup%C3%B6yt%C3%A4.jpg

Hedelmät - Tutut jouluun kuuluvat hedelmät, eli luumut, taatelit, aprikoosit ja omenat, ovat mukana joulun tarjottavissa eri muodoissaan (soseina, hyytelöinä, kiisselinä, kakuissa, jne.). Muistan lapsuudestani myös äidin vanhemmilta saadun arvokkaan joululahjan, joita saimme kukin vain yhden; silkkipaperiin käärityn etelänhedelmän, appelsiinin. Sen raikas maku on jäänyt lähtemättömästi mieleeni.

Himmeli - Perinteinen himmeli oljista tehtynä on herkkä ja kaunis joulukoriste. Himmelin säilyttäminen ehjänä joulujen välit on haasteellista, joten en ole tehnyt sitä koskaan omaan kotiin; lahjoiksi kylläkin.

- - -

Musiikkia:

Hallelujaa!

Heinillä härkien kaukalon - Miia Junes

Hiljaisuus - Aikakone