1814950.jpg

Tänä kesänä en olekaan muistanut aiemmin tehdä viiliä, joten nyt korjasin tilanteen. Nykyaikana viilin valmistaminen onkin helppoa, kun hakee kaupasta viilipurkin ja ottaa siitä "viilinsiemenen" kulhon pohjalle ja sekoittaa siihen luomumaitoa. Kulhojen annetaan piimittyä huoneenlämmössä vajaan vuorokauden, ja siirretään ne sitten jääkaappiin. Päivän parin päästä herkku on valmista syötäväksi. Minä laitan viilini päälle jauhettua inkivääriä, mutta jokaisella on omat mieltymyksensä (marjat, hedelmät, hillot, myslit sun muut).

Muistelisin, että lapsuudessani hyvänmakuisen  "viilinsiemenen" löytäminen oli hankalaa. Kaupoissa ei silloin myyty valmisviilejä. Niinpä kyläläiset vaihtoivat ja kierrättivät pohjapiimää ja viilinsiementä, samalla tavalla kuin leivänjuurtakin. Näin ne säilyivät "elossa".

Parikymmentä vuotta sitten hankin huutokaupasta 12 viilikulhoa, ja niitä käytän jäätelö- ja jälkiruokakulhoina. Muutaman kerran vuodessa ne saavat palvella oikeassa tarkoituksessaankin, viilikulhoina.