viikottain%20pikkulogo.jpg

Sanahaasteen toinen sana: BAARI
 

Tämä sana vie ajatukset lapsuuteeni vuosien, vuosien taakse. 
Ensimmäinen muisto on Muoniosta huoltoaseman baarista, jossa kävimme isän kanssa. Siellä söin elämäni ensimmäisen jäätelötötterön. Tötteröön valitsin vihreää jäätelöä kahdesta vaihtoehdosta; toinen olisi ollut vaaleanpunaista. En muista jäätelön makua, mutta uusi elämys se oli. - Isä osti kotiinkin jäätelöä sellaisessa samanlaisessa kuution muotoisessa muovilaatikossa. Se kannellinen muovilaatikko palveli myöhemmin äidin leipomien pikkuleipien säilytyslaatikkona, vuosikymmenien ajan. 

Toinenkin muisto samaisesta baarireissusta on myös jäänyt mieleen. Täpötäydessä baarissa leijaili sankka tupakansavu, ja nurkassa soi levyautomaatti, josta kuului koko ajan vain yksi ja sama kappale. Ilmeisesti se levy oli jonkun baariasiakkaan suosikki.Tuo kappale oli Edith Piaf'in Milord . Joka kerran tuon kappaleen kuullessani tulee mieleen tuo ensimmäinen baarireissuni, jolloin olin noin seitsenvuotias. 

Baarikokemukset ovat sittemmin lisääntyneet, sillä jossain vaiheessa myös kotikyläämmekin kaupan yhteyteen tuli baari muutamaksi vuodeksi. Siellä kanta-asiakkaat ja paikallinen nuoriso tapasi toisiaan limsan ja kahvikupin ääressä.

Helsinkiin muutettuani opiskeluaikana kävin silloin tällöin baareissa syömässä lempiherkkujani Metsästäjän voileipää tai  täytettyä munakasta. Nyttemmin baarit noissa perinteisissä merkityksissä ovat ainakin täällä pääkaupunkiseudulla muuttuneet. Nyt ne ovat kahviloita, ja baari -sana löytyy vain alkoholia myyvistä paikallisista kuppiloista. - Nykybaareihin minulla ei ole mitään asiaa. ;)