Pakkanen paukkuu nurkissa, maa on paikoin melkein lumeton, kuurassa vain.  Aamulla ja töistä lähtiessä olikin varattava runsaasti aikaa auton lämmittämiseen. Ikkunat olivat jäässä, ja tiukassa olevaa jäätä oli vaikea skrapata. Arkinen aherrus alkoi. Pitkän joululoman jälkeen sentään vielä muistin, missä on työpaikkani. :D

Vastassani oli innokkaasti eskarin alkua odottanut joukko lapsia. Oli ihanaa tavata taas! Joulu oli monilla jo enemmänkin mennyttä aikaa; paremmin oli mielessä uusi vuosi ja ilotulitukset. Lähikoululla viikonloppuna sattunut tulipalo puhutti lapsia, ja moni mietti missähän omat sisarukset nyt koulua käyvät.  Meidänkin päiväkotiin tulee ehkä ensi viikolla päiväkodin "evakkoja" joksikin aikaa, joten puheenaihe jatkunee.

Vanhempien vastuu lastensa tekosista tulee konkreettisesti puheenaiheeksi, kunhan tutkinta saadaan päätökseen ja korvaussummat tuhotöistä selkenevät.  - Olen "Koko kylä kasvattaa" -metodin kannattaja, ja puutunkin aina havaitsemiini tihutyö- yms. tilanteisiin lasten ja nuorten (kyllä myös aikuisten) keskuudessa.  Monet lapset ja nuoret sanovat vastauksenaan, ettei ole väliä, sillä olen alaikäinen tai alle 15 v, ja ettei siitä seuraa rangaistusta. Korvausvelvollisuusasia ei siis kuitenkaan ole yleisesti tiedossa. Jotkut perustelevat, että vakuutushan ne korvaa.

Joillekin perheille lankeaa nyt iso lasku. - Olkoon tämä tulipalo nyt varoittavana esimerkkinä kaikille tahoille. Kunnan kiinteistöjen valvonta, jätekatoksien paloturvalliset sijaintipaikat, vanhempien vastuu valvoa lastensa tekemistä sekä, tässä tapauksessa, ilotulitteiden määräystenmukainen käyttö ovat asioita, joihin tulisi kiinnittää enemmän huomiota.

Turvallinen arki on meidän jokaisen asia ja meillä on siihen oikeus.