U

Unelmat - Unelmatkin kuuluvat tavallaan jouluun. Mietin tässä kohden millainen olisi minun unelmien joulu. Omat unelmani saattavat poiketa paljonkin läheisteni toiveista, joten varmasti kaikkien meidän olisi tehtävä kompromisseja. Itse haaveilen helposta, herkullisesta ja rauhallisesta joulusta rakkaiden kanssa. En kaipaa lunta, pakkasta enkä edes talvea jouluuni; mutta muut perheenjäsenet sen haluavat. Haluaisin perinteiset jouluruoat toisten tekemänä (ei kuitenkaan tehdasvalmisteisia valmisruokia), ja läheiset haluavat minuntekemiäni. :)

pallotuikku.jpg

 

Ulkotulet - Talvella poltetaan paljon tunnelmallisia kynttilöitä ja roihuja. Itse olen niiden polttamisen kanssa aika varovainen. Kynttilöille käytän vahvoja metallisia kynttilälyhtyjä, jotka eivät pääse siirtymään kovassakaan tuulessa. Roihuja ja soihtuja en juurikaan uskalla pienellä pihallamme sytyttää, niin tunnelmallisia kuin ne olisivatkin. Kerran nimittäin vuosia sitten huomasin pihallamme ulkotulen lieskat keittiön ikkunasta ja menin katsomaan, mistä ne tulivat. Liekit nousivat monen metrin korkeuteen, ja palamisen ääni oli pelottava. Allaspalo pienestä roihusta voi olla näköjään todella iso, ja olikin onni, että talon kattolippaan oli kuitenkin jonkun verran matkaa, eikä roihu ollut myöskään autojen vieressä. Liekkien tyrehdyttäminen ei ollut helppoa, ja jouduin hakemaan tosi ison kattilankannen ennenkuin sain sen sillä tukahtumaan. Sammutuspeitettä ei silloin ollut lähettyvillä. - Tuulenpuuskat saavat kevyet alumiinivuoat siirtymään pois paikaltaan ja tuli pääsee leviämään silloin holtittomasti, joten ainakin tuulisella säällä ne jäävät minult polttamatta.  

 j%C3%A4%C3%A4lyhty.jpg

 

Uuni - Uuni on jouluaikaan kovassa käytössä. Siellä paistuvat niin leivonnaiset, joululaatikot kuin puurotkin. Mikään muu puuro ei ole mielestämme parempaa kuin uuniohrapuuro leivinuunin jälkilämmössä pitkään yön yli kypsyneenä. Aamulla on mukava herätä uunista lehahtavaan puuron tuoksuun. Siinä tuoksussa on mielestäni kiteytettynä kodin lämpö.

 

- - -

Tuudittakoon seuraavat joulumusiikin sävelet (51 min) rentoon jouluoloon (tai jopa uneen)!:

Christmas Peace

Relaxing music