Tervehdys!
Eilen meillä oli ensimmäisten piparien leipomispäivä. Laiskuuttani tein piparkakut nyt kilon valmistaikinasta, mutta myöhemmin toinen satsi tulee olemaan omatekemää. Ja väitän, että itsetehdystä taikinasta tulee aina maukkaampia kuin noista valmistaikinoista. Tekemisen vaiva palkitaan.
Ninni-tonttu kiipesi pöydälle vahtimaan valmiita herkkuja, sillä meidän Ninni-koira kerjäsi ja pomppi lattialla yrittäen päästä maistelemaan niitä. Molemmat Ninnit saivat kyllä lopulta omat pikkumaistiaisensa, mutta muut piparkakut laitettiin peltirasiaan, ja ne yritetään saada säilymään vielä jouluun asti.
Laitan tähän vielä muistiin taikinaohjeen gluteenittomiin (Huom! ja samalla munattomiin ja vegaanisiin) pipareihin, niin ei tarvitse ohjetta lähteä enää muualta etsimään, sillä seuraavaksi leivon niitä.
Piparitaikina:
150 g kasvimargariinia
1½ dl sokeria
½ dl siirappia
½ tl suolaa
1½ tl kanelia
2 tl pomeranssinkuorta
1 tl inkivääriä
½ tl neilikkaa
1 tl jauhettua kardemummaa
Kiehautetaan ja jäähdytetään.
Jäähtyneeseen mausteseokseen lisätään 1 tl NoEggiä + 1½ rkl vettä (yhdessä hieman vatkattuna)
Jauhoseos:
2 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
1 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
2½ dl tattarijauhoa
1tl soodaa
Taikinan annetaan levätä jääkaapissa ainakin yön yli. Voi myös pakastaa.
Piparit paistetaan 200 C uunissa pellillä n. 7 min
(Minusta piparitaikina on aina parempaa kuin paistetut piparit, joten taikinantekijän oikeudella maistelen taikinaa varmaan moneen otteeseen ennen sen kylmiöön laittamista) :D
---
Maukasta joulunodotusta!
t. Aulikki
P.S. Vinkkaan tässä vielä erääseen jouluiseen blogiin ja sen mukavaan joulukalenteriin:
https://jouluihminen.vuodatus.net/
Kommentit