viikottain%20pikkulogo.jpg

 

D niinkuin  DIAGNOOSI

Jonkun aikaa piti miettiä, millaisen tarinan tästä sanasta saisi aikaan. Päädyin viime aikoina mieltäni kovasti askarruttaneisiin huomioihin. 

Masennus on yleistynyt erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa. Syitä siihen on varmaan monia. Se mistä olen huolissani on, että masennusdiagnoosi leimaa ihmisen jopa loppuelämäkseen, vaikka niin ei pitäisi olla. Tuttavapiirissäni on useampikin aikanaan masennuksen kärsinyt, joiden kaikki normaalit terveyskeskuskäynnit aloitetaan miettimällä sitä, johtuisivatko ko. vaivat masennuksesta. Siis menit valittamaan selkäsärkyä, vatsavaivoja tai vaikka ihottumia, niitä yritetään ensin sysätä masennuksen oireeksi.

Onko nykykäytäntö priodisoida sairauksia mennyt siihen, että ensimmäisenä etsitään helpoin tie, ettei vaan muita tutkimuksia tarvittaisi? Tämä on vaarallinen tie. - Luulisi lääkäreidenkin tietävän, että ihminen (joko entinen tai vaikka nykyinenkin masennuspotilas) voi potea oikeasti ihan muitakin sairauksia, jotka olisi tärkeää tutkia ajoissa ja hoitaa.

Entisen masennuspotilaan selkävaivatkin voivat olla esim. vaarallisia kasvaimia, kuten on myöhemmin eräällä tuttavallani todettu. Vatsavaivojen syynä on ollut sappivaivat, vaikka niitä on hoidettu toiminnallisina, masennuksesta johtuvina. Ihosairaus voi olla pahanlaatuinen syöpä, jonka hoitaminen ajoissa olisi ollut tärkeää. - Näitä tämänsuuntaisia tarinoita on ihan liikaa. :( 

Terveystietoihin kirjattu masennusdiagnoosi, kuten varmaan myös muut mielen sairaudet, valitettavasti leimaavat ihmisen tulevaisuudenkin; näköjään vaikka tervehtymisestäkin olisi jo vuosia. Valitettavasti nykyterveydenhoito on menossa entistä enemmän siihen suuntaan, että mietitään, kenet on kustannustehokasta hoitaa. On siis suuri vaara, että moni perussairauskin tulee jäämään huonolle hoidolle yhä useammalta. - Toivottavasti  kenellekään ei anneta liian helppoisin kriteerein noita mielen sairauksiin viittaavia, leimaavia diagnooseja!  Masennuskaan kun ei ole loppuelämän sairaus; ainakaan jos siihen saa ajoissa oikeaa hoitoa. 

Oikealla diagnoosilla on väliä.