Mitä ovat joulun tuoksut?
No, ainakin piparkakkumausteet. Piparkakkutaikinan tekeminen on mukavaa puuhaa. Viimeistään siirappia ja mausteita sekoittaessa ja tuoksutellessa tulee jouluolo.
Tämänkin joulun piparit ovat meillä gluteenittomia, mutta nyt myös maidottomia ja munattomia, siis vegaanisiakin. Niitä voivat nyt syödä meidän perhekunnassa kaikki. Hih, siis myös koirulit. :D
Taikinan tein taas omaan tyyliini näppituntumalla, joten ihan tarkkoja ohjeita taikinaan ei ole. Yritän nyt kuitenkin muistella kutakuinkin oikein, mitä siihen sekoittelin. Hyvänmakuista taikina ainakin oli, ja sopivan mausteista.
--------
Rasvaa 250 g ja sokeria n. 3 dl kulhoon odottamaan siirappiseosta ja jauhoja.
2 dl siirappia kattilaan ja siihen mausteet: 3 tl kanelia, 1½ tl pomeransinkuorta (jauh.), 2 tl inkivääriä, 1½ tl neilikkaa, 1 tl kardemummaa. Mausteseos kuumennetaan ja kaadetaan kuumana rasvan+sokerin päälle ja sekoitetaan kunnolla.
Kananmunien sijasta laitoin n. 1 dl kikhernesäilykkeen lientä vispattuna kevyeksi vaahdoksi.
Jauhoina käytin ½ l tattarijauhoa + runsas ½ l vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, kohotusaineena 2 tl leivinjauhetta jauhoihin sekoitettuna.
Taikina saa vetäytyä ennen kaulimista kylmässä ainakin huomiseen.
Paistaminen sitten 200 C uunista riippuen 6-8 min.
Kommentit